Pomarańczowa kaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myjemy, osuszamy. Dokładnie nacieramy solą, pieprzem i obficie
majerankiem - wewnątrz i zewnątrz. Odstawiamy pod przykryciem na noc do
lodówki.
Na drugi dzień obieramy pomarańcze. Dwie dzielimy na cząstki, odrzucamy
wszystkie białe błonki.Obficie posypujemy majerankiem. Z pozostałych
pomarańczy odkrawamy 3 plastry, z reszty wyciskamy sok. Do środka kaczki
wkładamy cząstki pomarańczy, zaszywamy. Układamy w brytfannie,
wstawiamy odkrytą do nagrzanego do 220 st. piekarnika. Zapiekamy ok 15
minut. Po tym czasie podlewamy świeżo wyciskanym sokiem, przykrywamy,
zmniejszamy temp na 170 st. Pieczemy godzinę. Po tym czasie znów
podlewamy - tym razem wytopionym sosem. Na wierzch kaczki układamy
plastry
pomarańczy. Zapiekamy jeszcze 20 minut. Podajemy z ćwiarteczkami
zapiekanych z ziołami ziemniaków.
Komentarze