POMARAŃCZOWA KACZKA

4.49 (154 ocen)

  • 2 godz.

Dodatek pomarańczy nadaje soczystości mięsu, dzięki czemu kaczka smakuje wybornie i uświetni każde przyjęcie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka
    1 kg pomarańczy
    sól, pieprz, majeranek
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pomarańczowa kaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy, osuszamy. Dokładnie nacieramy solą, pieprzem i obficie
    majerankiem - wewnątrz i zewnątrz. Odstawiamy pod przykryciem na noc do
    lodówki.
    Na drugi dzień obieramy pomarańcze. Dwie dzielimy na cząstki, odrzucamy
    wszystkie białe błonki.Obficie posypujemy majerankiem. Z pozostałych
    pomarańczy odkrawamy 3 plastry, z reszty wyciskamy sok. Do środka kaczki
    wkładamy cząstki pomarańczy, zaszywamy. Układamy w brytfannie,
    wstawiamy odkrytą do nagrzanego do 220 st. piekarnika. Zapiekamy ok 15
    minut. Po tym czasie podlewamy świeżo wyciskanym sokiem, przykrywamy,
    zmniejszamy temp na 170 st. Pieczemy godzinę. Po tym czasie znów
    podlewamy - tym razem wytopionym sosem. Na wierzch kaczki układamy
    plastry
    pomarańczy. Zapiekamy jeszcze 20 minut. Podajemy z ćwiarteczkami
    zapiekanych z ziołami ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka Majeranek Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować