Pomarańczowa finezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. dodać do ubitych jajek. Na koniec dodać olej. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto podzielić na dwie części..
2.Budynie ugotować na soku z dodatkiem cukru. Lekko ostudzić.
3.Galaretkę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i wystudzić. Ubić śmietankę z dodatkiem pudru i wlać galaretkę.
4.Na pierwszą część biszkoptu rozsmarować masę pomarańczową. Przykryć drugim plackiem. Zalać tężejącą pianką. Wierzch można udekorować startą czekoladą.
Komentarze