Polska! Biało-czerwoni!

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jedni mówią Eton mess, ja mówię biało-czerwone zamieszanie, czyli - Polska! biało-czerwoni!Przepis prościutki i szybciutki, pod warunkiem, że dzień wcześniej zrobimy beziki ;)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - białko jaja: 3 sztuki
    - cukier puder: 150 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - śmietanka kremówka 30% lub 36%: 400 gramów
    - cukier waniliowy własnej produkcji: 2 łyżki

Polska! biało-czerwoni! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. A więc:
    - bierzemy miskę szklaną, żeby ładnie wyglądało i było widać warstwy
    - na dno wrzucamy beziki
    - na beziki dajemy truskawki
    - na to śmietankę ubitą z cukrem waniliowym
    - na to sos powstały podczas rozmrażania truskawek lub mus ze zmiksowanych truskawek
    - dekorujemy pozostałymi bezikami
    - bierzemy wielką łychę i nakładamy
  • Beziki cynamonowe 2. A przepis na beziki?
    Beziki robi się prosto - wystarczy ubić białko jaj kurzych (nie zimne, ma być w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli, a jak już będzie ubite dodawać cukier puder w proporcjach 50 g cukru na 1 białko, ma wyjść śliczne i błyszczące.
    Ja jeszcze dodaję łyżeczkę soku z cytryny, a w tym przypadku dodałam łyżeczkę cynamonu i powstały beziki cynamonowe.
    Beziki suszymy w temperaturze 120 stopni przez ok. 45-60 minut, studzimy w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy