Jedni mówią Eton mess, ja mówię biało-czerwone zamieszanie, czyli - Polska! biało-czerwoni!Przepis prościutki i szybciutki, pod warunkiem, że dzień wcześniej zrobimy beziki ;)
Polska! biało-czerwoni! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.A więc:
- bierzemy miskę szklaną, żeby ładnie wyglądało i było widać warstwy
- na dno wrzucamy beziki
- na beziki dajemy truskawki
- na to śmietankę ubitą z cukrem waniliowym
- na to sos powstały podczas rozmrażania truskawek lub mus ze zmiksowanych truskawek
- dekorujemy pozostałymi bezikami
- bierzemy wielką łychę i nakładamy
2.A przepis na beziki?
Beziki robi się prosto - wystarczy ubić białko jaj kurzych (nie zimne, ma być w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli, a jak już będzie ubite dodawać cukier puder w proporcjach 50 g cukru na 1 białko, ma wyjść śliczne i błyszczące.
Ja jeszcze dodaję łyżeczkę soku z cytryny, a w tym przypadku dodałam łyżeczkę cynamonu i powstały beziki cynamonowe.
Beziki suszymy w temperaturze 120 stopni przez ok. 45-60 minut, studzimy w piekarniku.
Komentarze