Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej, pachnącej babki drożdżowej. Wybór dań i wypieków świątecznych nie jest przypadkowy, a baba drożdżowa nadal należy do głównych ciast wielkanocnych.
Polska baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temp. pokojową. Masło roztopić, wystudzić do temp. około 37 stopni C.
2.Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Wsypać mąkę, cukier wanilinowy, dodać jajko, masło, sól i aromat migdałowy, cierpliwie wyrabiać ciasto, do momentu uzyskania elstycznej konsystencji.
3.Ciasto umieścić w misce oprószone mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut (powinno podwoić objetość).
4.Ciasto ponownie wyrobić, umieścić w formie do pieczenia babki (najlepiej silikonowej z kominem).
5.Nagrzać piekarnik do temp. 160 stopni C. Babkę piec 30 minut w temp. 160 stopni C, zwiekszyć temp. do 180 stopni C, piec jeszcze 15-20 minut. Babkę wyjąć z formy, odstawić do wystudzenia.
7.Rady:
1)Ciasto drożdżowe nie lubi przeciagów, należy wyrabiać je w cieple.
2)Miskę, do której wkładam ciasto do wyrośnięcia myję wcześniej gorąca wodą, osuszam i wkładam ciasto do ciepłego naczynia, przykrywam czystą, suchą, bawełnianą ściereczką.
3)Lukier ucierany z surowym białkiem jest bardziej biały.
4) Aromat migdałowy można zastąpić cytrynowym, rumowym lub wanilinowym.
Komentarze