Połówki księżyca

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten przepis jest bardzo stary i pochodzi z książki kulinarnej sprzed kilkudziesięciu lat. Postanowiłam odkurzyć ten przepis i ciasteczka wykonałam w swoje imieniny (zamiast cukierków dla gości).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 45 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag cukru, 1 czubata łyżka kakao, 50 g migdałów, 1 łyżeczka cynamonu, 2 jajka, 25 dag masła, 2 opakowania polewy czekoladowej, słoiczek dżemu brzoskwiniowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Połówki księżyca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały wsypujemy do woreczka foliowego i obijamy tłuczkiem do mięsa, aż powstanie gruboziarnista mąka.
  • 2. Na stolnicy usypujemy "górkę" z mąki tortowej, proszku do pieczenia, cukru, kakao, migdałów i cynamonu. Dodajemy margarynę i siekamy ją jak najdrobniej z suchymi składnikami. Dodajemy 2 jajka i zagniatamy ciasto.
  • 3. Ciasto równomiernie rozwałkowujemy i wycinamy drobne kółka. Układamy na natłuszczonej margaryną blasze i pieczemy 10 minut.
  • 4. Za pomocą dżemu sklejamy po dwa przestygnięte kółka. Odstawiamy na chwilę, by ciastka dokładnie się skleiły i zanurzamy z jednej strony w polewie.

Porady

Według powyższych proporcji wychodzi 100 sztuk pojedynczych kółek. Bardzo żmudne i długotrwałe jest sklejanie ciastek dżemem, dlatego musimy zarezerwować sobie około godziny na samo sklejanie (chyba, że pomagają nam np. dzieci).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować