Pollo Carbonara Di Vino Bianco (Kurczakowa Carbonara Z Białym Winem)

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie znam ludzi, którzy nie lubią makaronu z sosem carbonara. Nazwa dania pochodzi od włoskiego słowa carbonaro, oznaczającego palenisko na węgiel; uważa się, że makaron z sosem carbonara pierwsi jedli górnicy wracający z pracy. Tradycyjnie sos ten przyrządza się z pomocą jajek, sera Pecorino Roman

  • 45 min

Składniki:

  • 300g makaronu penne (razowy najlepszy)
    1 papryczka chili
    1 1/2 szklanki białego wina
    2 białe cebule
    450g piersi kurczaka
    3 łyżki stołowe jogurtu greckiego bądź bałkańskiego
    sól, pieprz do smaku
    łyżka oliwy
    koper

Pollo carbonara di vino bianco (kurczakowa carbonara z białym winem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstaw makaron. Kurczaka zrumień na patelni na oliwie. Cebulę posiekaj w piórka, zeszklij z usiekaną na bardzo drobno papryczką. Dopraw.
  • 2. Wlej na patelnię z cebulami wino i zredukuj. Domieszaj jogurt, wsyp usmażone mięso i podduś.
  • 3. Odcedź makaron i dodaj do mięsa z cebulami. Przemieszaj.
  • 4. Posyp całość koprem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy