PÓŁKSIĘŻYCE TURECKIE

4.5 (194 ocen)

  • Łatwy

Dlaczego tureckie? Nie mam pojęcia. Przepis mam od swojej mamy, często robiła je zwłaszcza na święta. Wiem że są smaczne, bez większego zachodu i smakują moim dzieciom tak samo jak mi w dzieciństwie

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 15 dekagramów
    - cukier puder: 15 dekagramów
    - margaryna lub masło: 15 dekagramów
    - kakao: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - cukier puder: 30 dekagramów
    - rumowy olejek zapachowy (kropli): 6 sztuk
    - wrzaca woda: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Półksiężyce tureckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka - miksujemy, dodajemy mąkę - miksujemy, kakao i proszek do pieczenia - miksujemy. Na koniec ubitą na sztywno pianę z białek - mieszamy.
  • 2. Gotową masę wylewamy na blachę. Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 30 minut.
  • 3. Cukier puder, olejek rumowy (6 kropli), zalewamy 1/4 wrzącej wody i ubijamy na pianę. Wylewamy na wystudzony placek.
  • 4. Placek z zastygniętym lukrem wyjmujemy z formy i szklanką wycinamy półksiężyce.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować