Dlaczego tureckie? Nie mam pojęcia. Przepis mam od swojej mamy, często robiła je zwłaszcza na święta. Wiem że są smaczne, bez większego zachodu i smakują moim dzieciom tak samo jak mi w dzieciństwie
Łatwy
Składniki:
- jajka: 4 sztuki
- mąka: 15 dekagramów
- cukier puder: 15 dekagramów
- margaryna lub masło: 15 dekagramów
- kakao: 2 łyżki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Półksiężyce tureckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka - miksujemy, dodajemy mąkę - miksujemy, kakao i proszek do pieczenia - miksujemy. Na koniec ubitą na sztywno pianę z białek - mieszamy.
2.Gotową masę wylewamy na blachę. Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 30 minut.
3.Cukier puder, olejek rumowy (6 kropli), zalewamy 1/4 wrzącej wody i ubijamy na pianę. Wylewamy na wystudzony placek.
4.Placek z zastygniętym lukrem wyjmujemy z formy i szklanką wycinamy półksiężyce.
SMACZNEGO
Komentarze