Półksiężyce orzechowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasteczka bardzo długo utrzymujące świeżość.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej + do podsypania
    20 dag masła
    10 dag cukru trzcinowego (brązowego)
    szklanka zmielonych orzechów włoskich
    1 jajko
    łyżeczka cukru waniliowego
    cukier puder do obsypania

Półksiężyce orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać na stolicę, dodać posiekane masło, cukry, orzechy i jajko. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, odcinać po kawałku i wałkować na grubość ok. 0,5 - 1 cm, wykrawać półksiężyce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Możemy wycinać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka możemy udekorować lukrem lub polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy