półkruchy jabłecznik

4.49 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubię piec skomplikowane ciasta, ale jeść lubię te najprostsze. Tradycyjne, zwyczajne domowe ciasta z babcinego przepisu. Jak ten jabłecznik: półkruche ciasto i soczyste aromatyczne jabłka. Nic dodać, nic ująć.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *blaszka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    200 g mąki
    200 g zimnego masła
    150 g cukru pudru
    2 jajka
    3 żółtka
    5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę jabłkową:
    2 kg obranych już jabłek
    150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Półkruchy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.
    Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować