Półkruche babeczki z kremem kawowym i czekoladowymi sercami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta: Na stolnicę lub do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i schłodzone masło. Posiekać nożem i rozdrobnić palcami na kruszonkę. Dosypać cukier puder, jajko i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalki). W tym czasie roztopić margarynę i pędzelkiem wysmarować foremki. Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Szklanką wykrawać kółka i wylepiać foremki. Można też rwać kawałki ciasta i wylepiać nim foremki. Babeczki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Babeczki wyciągnąć z foremek i wystudzić.
Przygotowanie kremu: Budyń ugotować na 1 szklance mleka według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Do masła w temperaturze pokojowej dodać aromat i cukier puder, utrzeć na puszystą masę i dodać kawę. Ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu. Gotową masę wstawić na chwilę do lodówki, żeby stężała.
Przygotowanie czekoladowych serc: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce (około 50 sekund) lub w kąpieli wodnej. Do woreczka strunowego (lub szprycy) wlać roztopioną lekko przestudzoną czekoladę, odciąć końcówkę i malować serca na folii spożywczej. Dekoracje schować do lodówki, aby stężały. Babeczki wysmarować nutellą śliwkową, udekorować kremem i czekoladowymi sercami oraz posypką.
Komentarze