Półfrancuskie rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapach podczas pieczenia, poezja !

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1,5 kostki masła (nie margaryny!)
    250 g śmietany 18%

    Dodatkowo:
    cukier puder do dekoracji
    twarożek wieluński 200g
    ulubiony dżem
    1 żółtko

Półfrancuskie rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, posiekać z masłem, dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, obsypać mąką i wstawić do zamrażarki na 30 min. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na koło, wykrawać trójkąty, na każdy nakładać po odrobinie (pół łyżeczki) twarożku i dżemu. Zawijać rogaliki.
  • 2. Gotowe smarować rozkłóconym żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec ok .25 min na złoto. Ciepłe rogaliki posypać cukrem pudrem. Smacznego !

Porady

Porcja na ok. 70 rogalików

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy