Półfrancuskie ciasto z truskawkami

4.49 (196 ocen)

  • 8 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Sezon na truskawki rozpoczęty ! Muszę przyznać że to jedno z moich ulubionych ciast. Delikatnie i bardzo aromatyczne, każdy się skusi na kawałek !

  • 8 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki :
    2 szklanki mąki,
    1/2 szklanki mleka,
    opakowanie suchych drożdży (7g)
    2 jajka,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    1/2 szklanki cukru,
    180g masła,
    500g truskawek.
    ----------------------------------
    Składniki lukier:
    szklanka cukru pudru,
    2-3 łyżki soku z cytryny,
    1-2 łyżki gorącej wody.
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami Desery

Półfrancuskie ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • półfrancuskie ciasto z truskawkami 1. Przygotowanie : Do kubeczka wsyp drożdże dodaj 5 łyżek ciepłego mleka i łyżeczkę cukru. Odstaw rozczyn na 15 minut. Do miski wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, wszytko wymieszać. Partiami wsypać mąkę i rozczyn. Wyrobić składniki na giętkie ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na 1-1,5 godziny. Rozwałkuj ciasto, 2/3 powierzchni pokryj zimnym masłem. Złóż ciasto na 3 części, tak aby powstał przekładaniec z trzech warstw ciasta. Ponownie rozwałkuj ciasto i czynność powtarzaj 3-4 razy aż wszystkie składniki się połączą. Włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp górę ciasta truskawkami przekrojonymi. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
  • 2. Przygotowanie lukier: Połącz cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj tak aby powstał gładki lukier. Polej ostudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować