Półfrancuskie ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie : Do kubeczka wsyp drożdże dodaj 5 łyżek ciepłego mleka i łyżeczkę cukru. Odstaw rozczyn na 15 minut. Do miski wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, wszytko wymieszać. Partiami wsypać mąkę i rozczyn. Wyrobić składniki na giętkie ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na 1-1,5 godziny. Rozwałkuj ciasto, 2/3 powierzchni pokryj zimnym masłem. Złóż ciasto na 3 części, tak aby powstał przekładaniec z trzech warstw ciasta. Ponownie rozwałkuj ciasto i czynność powtarzaj 3-4 razy aż wszystkie składniki się połączą. Włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp górę ciasta truskawkami przekrojonymi. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
2.Przygotowanie lukier: Połącz cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj tak aby powstał gładki lukier. Polej ostudzone ciasto.
Komentarze