Polewa czekoladowa

4.5 (165 ocen)

  • 15 min

Szybka w wykonaniu, zawsze się udaje a dzięki śmietanie ma krystaliczny połysk. Idealnie zastępuje gotowe polewy ze sklepu, gdyż wykonanie jej zajmuje tyle czasu co rozgrzanie gotowej już.

  • 15 min

Składniki:

  • • 3 łyżki bardzo gęstej śmietany
    • 1 łyżka masła
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Polewa Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać i gotować 3 minuty ciągle mieszając. Lekko przestudzoną polewą polewać ciasto.

Porady

Polewę możemy zrobić znacznie wcześniej a gdy nam zastygnie lekko podgrzać i będzie gotowa do użycia. Sami możemy "regulować" jej smak, dla smakoszy słodkiej ciut więcej cukru a mniej kakao a dla kogoś kto nie lubi słodkiego więcej kakao a ciut mniej cukru. Podana porcja starcza na polanie ciasta z dużej blachy lub z większego prodziża razem z oblaniem boków. Polewa widoczna w rondelku na zdjęciu jest porcją z wyżej podanych składników

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować