Polenta z musem rabarbarowym

0 (0 ocen)

Goryczka rabarbaru i słodka śmietanka- idealne połączenie.

Składniki:

  • Na 6 pucharków
    6 lasek rabarbaru
    2 galaretki truskawkowe
    330 ml śmietanki 30 %
    pół szklanki cukru pudru
    szklanka kaszy kukurydzianej
    pół litra mleka
    3 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki miodu lub cukru


Polenta z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 galaretkę rozpuszczamy, odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie kroimy w kostkę.
    Rabarbar dokładnie myjemy , kroimy na małe kawałki, zalewamy niewielka ilością wody, dodajemy 3 łyżki cukru, gotujemy 15 min. Po tym czasie wsypujemy galaretkę, gotujemy ok 20 min. Blendujemy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę, dodajemy wiórki i miód, energicznie mieszamy, gotujemy chwilę.
    Wylewamy na folię aluminiową, ugładzamy mokrą łyżką, odstawiamy do zastygnięcia ok 20 min. Następnie foremkami wycinamy dowolne kształty( gwiazdy, serca itp.) Układamy na dnie pucharka.
    Zalewamy musem rabarbarowym.
    Śmietanę ubijamy z pudrem. Układamy na wierzchu, ozdabiamy kostką galaretki. Chłodzimy minimum godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy