Polenta - bezglutenowy dodatek do zup

0 (0 ocen)

Kaszka kukurydziana jest produktem bezglutenowym więc doskonale nadaje się dla alergików. Polenta pasuje do rosołu, bulionu grzybowego, zup czystych. Kosteczkami z polenty można zastąpić grzanki dodawane do zmiksowanych, kremowych zup.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
    1 i 1/2 szklanki wody
    sól (w takiej ilości, aby woda była lekko słona)
    1 czubata łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Polenta Kaszka

Polenta - bezglutenowy dodatek do zup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę, posolić na tyle, aby woda była słona, dodać masło.
    Do wrzącej wody wsypać kaszkę i dokładnie mieszać.
    Zmniejszyć ogień do minimum i mieszać kaszę, aby nie przywarła do dna garnka. Gotować ok. 15 minut.
    Ugotowaną polentę, przelać do płaskiego naczynia, przelanego wodą lub natłuszczonego. Wyrównać powierzchnię polenty za pomocą łyżki zmoczonej w wodzie. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, gdy stężej można kroić w kosteczkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza kukurydziana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować