Szlachetne mięso z dodatkiem aromatycznej śliwki podane na ciepło to doskonała propozycja dania obiadowego, natomiast w wersji na zimno sprawdza się w roli przekąski.
Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać przez jej całą długość nacięcie, tak aby powstała kieszonka.
2.Marynata:
Wymieszać ze sobą musztardy, olej, szczyptę soli, pieprzu
i zioła prowansalskie. Marynatą natrzeć polędwiczki i odstawić
na około 1 godzinę.
3.Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną śliwką i zawinąć w plastry boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do brytfanny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30minut.
Komentarze