Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku

4.5 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Szlachetne mięso z dodatkiem aromatycznej śliwki podane na ciepło to doskonała propozycja dania obiadowego, natomiast w wersji na zimno sprawdza się w roli przekąski.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 800g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
    250g suszonych śliwek
    20 plastrów wędzonego boczku
    2 łyżki masła

    Marynata:
    4 łyżeczki musztardy rosyjskiej
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Polędwiczki ze śliwką w plastrach boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1722fp4 1. Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego, cienkiego noża wykonać przez jej całą długość nacięcie, tak aby powstała kieszonka.
  • image-0qn11s5 2. Marynata:
    Wymieszać ze sobą musztardy, olej, szczyptę soli, pieprzu
    i zioła prowansalskie. Marynatą natrzeć polędwiczki i odstawić
    na około 1 godzinę.
  • image-15u9qcv 3. Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną śliwką i zawinąć w plastry boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do brytfanny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Musztarda Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować