Polędwiczki zawijane boczkiem polane sosem z rukoli

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Schab w całkiem innej odsłonie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 30 dag polędwiczki
    20 dag boczku
    przyprawy: tymianek, sól, pieprz

    10 dag rukoli
    oliwa z oliwek
    sok z cytryny

Polędwiczki zawijane boczkiem polane sosem z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09e67io 1. Polędwiczki kroimy w prostokąciki nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem następnie owijamy boczkiem i wsadzamy wykałaczki. Kładziemy na patelnię rozgrzaną z olejem, smażymy na złoty kolor z jednej strony i drugiej. Możemy rzucić do patelni gałązkę rozmarynu (albo suszony) i rozgnieciony czosnek.
  • 2. Gdy usmażą się wrzucamy na blachę małą z całym tłuszczem i przyprawami. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach 20 min.
  • image-09jtiu1 3. Rukolę miksujemy blenderem i wlewamy oliwę według uznania. Na koniec dodajemy sok z pół cytryny i dalej mieszamy.

Porady

Po upieczeniu wyciągamy polędwiczki polewamy sosem, wspaniale komponują się z ziemniakami i jakimiś warzywami u mnie papryka.

Komentarze

Podobne przepisy