Polędwiczki z kurczaka z ananasem i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie, które jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Połączenie kurczaka z ananasem i bitą śmietaną powoduje, że potrawa rozpływa się w ustach. Idealnym dodatkiem są frytki domowej roboty.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g polędwiczek z kurczaka
    5 dużych ziemniaków
    puszka ananasów
    4 plastry sera żółtego
    bita śmietana
    sól
    pieprz
    papryka w proszku
    szczypta wegety
    olej do smażenia

Polędwiczki z kurczaka z ananasem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Polędwiczki z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku oraz szczyptą vegety.
    2. Obrać ziemniaki, umyć, pokroić nożem lub w robocie kuchennym.
    3. Ustawić frytkownicę na temperaturę 180°C-190°C. Kiedy olej się rozgrzeje włożyć frytki i smażymy do czasu uzyskania złotego koloru.
    4. Smażymy na patelni (najlepiej grillowej) w niewielkiej ilości oleju polędwiczki z kurczaka do uzyskania rumianego koloru. Po czym wykładamy je na talerz. Wyjmujemy z puszki plastry ananasa, kładziemy na nie niewielkie kawałki sera żółtego i przysmażamy na patelni do czasu stopienia się sera. Ananasy należy położyć na polędwiczki z kurczaka.
    5. Na talerzu układamy frytki, a całość ozdabiamy bitą śmietaną, która w połączeniu z polędwiczkami i anansem daje niepowtarzalny smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy