Danie, które jest łatwe i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Połączenie kurczaka z ananasem i bitą śmietaną powoduje, że potrawa rozpływa się w ustach. Idealnym dodatkiem są frytki domowej roboty.
40 min
Składniki:
400 g polędwiczek z kurczaka
5 dużych ziemniaków
puszka ananasów
4 plastry sera żółtego
bita śmietana
sól
pieprz
papryka w proszku
szczypta wegety
olej do smażenia
Polędwiczki z kurczaka z ananasem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Polędwiczki z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie przyprawić solą, pieprzem, papryką w proszku oraz szczyptą vegety.
2. Obrać ziemniaki, umyć, pokroić nożem lub w robocie kuchennym.
3. Ustawić frytkownicę na temperaturę 180°C-190°C. Kiedy olej się rozgrzeje włożyć frytki i smażymy do czasu uzyskania złotego koloru.
4. Smażymy na patelni (najlepiej grillowej) w niewielkiej ilości oleju polędwiczki z kurczaka do uzyskania rumianego koloru. Po czym wykładamy je na talerz. Wyjmujemy z puszki plastry ananasa, kładziemy na nie niewielkie kawałki sera żółtego i przysmażamy na patelni do czasu stopienia się sera. Ananasy należy położyć na polędwiczki z kurczaka.
5. Na talerzu układamy frytki, a całość ozdabiamy bitą śmietaną, która w połączeniu z polędwiczkami i anansem daje niepowtarzalny smak.
Komentarze