Polędwiczki z kaszotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy , wycinamy błonki i kroimy na 9 części , lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię aby nie pokaleczyć mięsa i oprószamy solą i pieprzem .
2.Na patelni rozgrzewamy dwie łyżeczki masła , wsypujemy cebulkę pokrojoną w piórka . Chwilę smażymy i dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki . Oprószamy solą i pieprzem . Smażymy do lekkiego zrumienienia .
3.W garnku rozgrzewamy 2 łyżeczki masła i podsmażamy 1 minutę marchew pokrojoną w drobniutką kostkę . Dodajemy przepłukany na sicie pęczak i smażymy 1 minutkę ciągle mieszając .
4.Dolewamy 2 szklanki wrzącej wody i vegetę ,gotujemy na małym ogniu 20 minut co pewien czas mieszając . W razie potrzeby dolewamy wodę ale z rozwagą , ponieważ po 20 minutach płyn ma być całkowicie wchłonięty przez kaszę .Odstawiamy pod przykryciem na 5 minut .
5.Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy polędwiczki oprószone mąką na lekko złoty kolor .
6.Dodajemy usmażone pieczarki z cebulką i mieszamy .
7.Podlewamy 1/4 szklanki wody , dodajemy śmietankę i dusimy bez przykrycia
do czasu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu . Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną natką .
8.Podajemy z dowolnymi dodatkami .SMACZNEGO.
Porady
Dobrze aby śmietanka w czasie dodawania miała temperaturę pokojową .
Komentarze