Polędwiczki z indyka w szpinaku gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i cukinię kroimy w słupki. Blanszujemy je chwilę w gorącej osolonej wodzie i odcedzamy.
2.Cebulę kroimy w kosteczkę, a pora w cienkie talarki. Łączymy je z marchewką i cukinią, dodajemy sos sojowy oraz pieprz i przyprawę do dań kuchni chińskiej.
3.Polędwiczkę kroimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich nacinamy tak, żeby powstała kieszeń. Polewamy je wewnątrz oraz na zewnątrz sosem sojowym, oprószamy pieprzem i przyprawą do dań kuchni chińskiej. Odstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie.
4.Do środka każdej kieszonki wkładamy warzywny farsz, podwijamy każdy kawałek tak aby farsz był zamknięty w środku, możemy spiąć mięso wykałaczkami. Każdą kieszonkę owijamy liśćmi szpinaku i układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy około 40 minut.
5.Pozostałą cześć warzyw smażymy na oleju sezamowym na półtwardo.
6.Polędwiczki podajemy z ryżem i podsmażonymi warzywami.
Komentarze