Polędwiczki z indyka w szpinaku gotowane na parze

4.5 (183 ocen)

Smaczne i zdrowe danie obiadowe. Ładnie wygląda i do tego jest całkiem proste w wykonaniu.

Składniki:

  • - polędwiczka z indyka
    - 5 szt. marchewek
    - mała cukinia
    - por (biała część)
    - cebula
    - liście szpinaku
    - sos sojowy
    - olej sezamowy
    - sól, pierz
    - przyprawa do dań kuchni chińskiej
    - ryż basmati
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Polędwiczki z indyka w szpinaku gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i cukinię kroimy w słupki. Blanszujemy je chwilę w gorącej osolonej wodzie i odcedzamy.
  • 2. Cebulę kroimy w kosteczkę, a pora w cienkie talarki. Łączymy je z marchewką i cukinią, dodajemy sos sojowy oraz pieprz i przyprawę do dań kuchni chińskiej.
  • 3. Polędwiczkę kroimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich nacinamy tak, żeby powstała kieszeń. Polewamy je wewnątrz oraz na zewnątrz sosem sojowym, oprószamy pieprzem i przyprawą do dań kuchni chińskiej. Odstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie.
  • 4. Do środka każdej kieszonki wkładamy warzywny farsz, podwijamy każdy kawałek tak aby farsz był zamknięty w środku, możemy spiąć mięso wykałaczkami. Każdą kieszonkę owijamy liśćmi szpinaku i układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy około 40 minut.
  • 5. Pozostałą cześć warzyw smażymy na oleju sezamowym na półtwardo.
  • 6. Polędwiczki podajemy z ryżem i podsmażonymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Indyk Marchewka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować