Polędwiczki wieprzowe ze szparagami i groszkiem

4.5 (200 ocen)

Lekkie, pyszne danie mięsne z sezonowymi warzywami. W sam raz na cieplejsze dni, polecam ;)

Składniki:

  • 400g polędwicy wieprzowej
    300g szparagów zielonych
    200g młodego groszku w strąkach

    sos: serek topiony śmietankowy
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła

    marynata: 1 łyżka rozmarynu
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka miodu
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

    olej do smażenia





Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Polędwiczki wieprzowe ze szparagami i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczki podmaż 1. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonki. Składniki na marynatę połączyć, natrzeć mięso i przykryte odstawić w chłodne miejsce na min.2 godz. (najlepiej na całą noc). Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ( po ok.2-3 min z każdej).
  • szparagi i groszek 2. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce. Podgotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo przez ok.5 min. Groszek umyć, sparzyć w gorącej wodzie ok.3 minut.
  • 3. .Sos: w rondelku rozpuścić masło, serek topiony, śmietanę. Zaprawić śmietaną, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
  • gotowe! 4. Polędwiczki podawać z polanymi sosem serowym szparagami, groszkiem i np.ugotowanymi młodymi ziemniakami. smacznego!




Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Groszek zielony Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować