Polędwiczki wieprzowe z lekką pianką z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zamarynowania polędwiczki. Do półmiska wlewamy oliwę, dodajemy starty czosnek, sól, pieprz, ocet balsamiczny i listki majeranku.
Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy na 2 cm plasterki i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
2.Ziemniaczki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy pod przykryciem aż zmiękną. Odlewamy, układamy na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową i skropioną oliwą, rozgniatamy za pomocą dużej łyżki i obficie posypujemy solą oraz pieprzem. Na każdy dajemy łyżkę startego sera. Zapiekamy ok 5 minut w 200 stopniach.
3.Kalarepkę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Po tym nie odlewamy tylko razem z wodą miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy śmietankę kremówkę i miksujemy jeszcze chwilę, spieniając odrobinę. Dodajemy posiekaną pietruszkę.
Ogórki kroimy za pomocą obieraczki we wstążki, pomidorki w plasterki, cebulę w piórka i paprykę w kostkę. Przekładamy na talerz.
W pojemniku blendera umieszczamy rukolę, czosnek, wlewamy oliwę,wodę, ocet balsamiczny i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Miksujemy na gładko, próbujemy i doprawiamy ponownie jeżeli trzeba.
4.Polędwiczki lekko ubijamy dłonią i kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię, podsmażamy z obu stron na złoto pod przykryciem.
Na talerzu układamy polędwiczki, polewamy pianką z kalarepki, obok układamy pieczone ziemniaczki i sałatkę, która polewamy gotowym dressingiem.
Komentarze