Polędwiczki wieprzowe w ziołach prowansalskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę kroimy na małe kotlety, które najlepiej przygotować wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach ( około 2 godz.). Mięso polędwiczki jest bardzo delikatne więc nie rozbijamy je jak np. schab lecz w rękach je rozcieramy i solimy.
2.W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę: wyciśnięty czosnek, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę, sok z cytryny i sos sojowy mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego polędwiczki i łączymy zaprawę z mięsem. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce około 2 godz..
3.Patelnię grillową ( może być grill elektryczny) rozgrzewamy i smażymy kotlety, bez tłuszczu. Trwa to chwilę czasu bo polędwiczki to delikatne mięso.
4.Do tego przygotowujemy sos: majonez, jogurt naturalny, ketchup, czosnek i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze