Polędwiczki wieprzowe w ziołach prowansalskich

4.48 (179 ocen)

  • 10 min

Delikatne mięso i wspaniałe przyprawy tworzą idealny duet na niedzielni obiad.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowej,
    Sól , pieprz,
    Czosnek, - 4 ząbki
    Zioła prowansalskie
    Sok z ½ cytryny
    2 łyżki sosu sojowego
    Oliwa

    Sos:

    2 łyżki majonezu
    1 łyżka ketchupu
    Małe opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego
    Sok z ½ cytryny
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe w ziołach prowansalskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę kroimy na małe kotlety, które najlepiej przygotować wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach ( około 2 godz.). Mięso polędwiczki jest bardzo delikatne więc nie rozbijamy je jak np. schab lecz w rękach je rozcieramy i solimy.
  • 2. W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę: wyciśnięty czosnek, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę, sok z cytryny i sos sojowy mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego polędwiczki i łączymy zaprawę z mięsem. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce około 2 godz..
  • 3. Patelnię grillową ( może być grill elektryczny) rozgrzewamy i smażymy kotlety, bez tłuszczu. Trwa to chwilę czasu bo polędwiczki to delikatne mięso.
  • 4. Do tego przygotowujemy sos: majonez, jogurt naturalny, ketchup, czosnek i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować