Polędwiczki wieprzowe w zaprawie sojowo-ketchupowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki czyścimy z błon, myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie przygotowujemy w odrębnym naczyniu zaprawę: wyciśnięty czosnek, oliwę, sos sojowy, ketchup mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego polędwiczki i łączymy zaprawę z mięsem. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce 3-4 godz.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniły. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
3.Podsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 15- 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy szczelnie folią na 5 minut. Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki i podajemy polane sosem pieczeniowym.
Komentarze