Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów leśnych

4.49 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 40 min

Polędwiczki duszone w sosie naturalnym, już brzmi zachęcająco. Wydawać by się mogło, że danie wcale nie jest proste w wykonaniu... wręcz przeciwnie potrzeba tylko chwile więcej cierpliwości. Suszone grzyby, który pojawiły się w sosie do polędwiczek uroczyście nadają smaku całości.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 3 szt. polędwiczek wieprzowych
    - 2 łyżki tłuszczu (klarowane masło bądź margaryna)
    - 200 ml wody
    - mała cebulka
    - liść laurowy
    - ziele angielski
    - łyżka przyprawy do pieczeni (może być do gulaszu)
    - sol i pieprz do smaku
    - pól łyżeczki suszonego cząbru (bądź 2 gałązki świeżego)
    - pół łyżeczki suszonej papryki
    - niewielka gałązka selera (zielone:))

    Składniki na sos:

    - 4 łyżki suszonych grzybów leśnych
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki dokładnie opłukać i wytrzeć przy użyciu ręczników papierowych. Na rozgrzanym tłuszczu (na patelni) dokładnie przypiec mięso z każdej strony - tak by mocno się zarumieniło.

    Polędwiczki przełożyć do podłużnego naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać 200 ml wody i dokładnie - przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać pozostałość po obsmażaniu z wodą - mówi się dobrodziejstwo po smażeniu:) ! Kolejno zalać polędwiczki, wrzucić przyprawy, pokrojoną cebulkę dusić w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 1 h - obracając mięso po połowie czasu duszenia.

    W czasie gdy nasze polędwiczki "dojrzewają" w piekarniku zajmujemy się przygotowaniem sosu. Grzyby przełożyć do niewielkiego rondelka i zalane wodą, doprawione odrobiną soli gotować ok. 30 min na wolnym ogniu. Gotowe mięso wyłożyć na talerz. Do niewielkiego garnka wlać sos z naczynia żaroodpornego, grzybki z wodą w której się gotowały i dopełnić wodą do 300 ml, doprawić solą i pieprzem. Gdy sos zacznie się gotować wtedy wlać przygotowaną zakotkę z mąki i wody. Całość dokładnie mieszać przez chwilę, włożyć polędwiczki i pozostawić (na wyłączonym palniku) na ok. 10 min by przeszły sosikiem :) Podawać z surówką z kiszonej kapusty i pyzami:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować