Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów

4.49 (142 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatne, soczyste i jednocześnie chrupiące z wierzchu mięso, polane sosem z grzybów. Jak dla mnie doskonałe połączenie smaków.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - polędwiczki wieprzowe: 2 sztuki
    - podgrzybki mrożone krojone: 300 gramów
    - wywar warzywny: 450 mililitrów
    - śmietana 22 %: 3 łyżki
    - oliwa (po 1 łyzce do smażenia grzybów i polędwiczek): 2 łyżki
    - sól, pieprz, magi do smaku: 1 szczypta
    - kucharek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby (rozmrożone) kroimy w drobną kostkę. podsmażamy na łyżce oleju, solimy i mieszamy do momentu, aż soki z grzybów nam odparują. Gdy to nastąpi zalewamy grzyby bulionem, doprawiamy, magi solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrywania.
  • 2. Przygotowujemy polędwiczki.
    Usuwamy zbędne błony i tłuszcz. Kroimy na około 2,5 centymetrowe plastry. Delikatnie rozklepujemy, posypujemy Kucharkiem z obu stron. Smażymy (ja to robię na grillowanej patelni), po 4 minuty z każdej strony.
  • 3. W tym momencie grzyby powinny być już gotowe. Dodajemy śmietanę, czekamy aż nam się zagotuje sos, ewentualnie jeszcze doprawiamy.
    Polędwiczki upieczone ułożyłam na talerzu, polałam sosem grzybowym i podałam z kluskami śląskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować