Polędwiczki wieprzowe w sosie teriyaki z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w plastry i każdy plaster rozpłaszczamy dłonią. Mięso smarujemy 3 łyżkami sosu teriyaki, układamy w miseczce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
2.Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wkładamy mrożone warzywa i podgrzewamy do rozmrożenia warzyw, dusimy pod przykryciem ok. 15 -20 minut, od czasu do czasu mieszając (warzywa powinny być lekko chrupiące). Przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, przyprawą "5 smaków", szczyptą mielonych płatków chilli i solą do smaku.
3.W czasie duszenia warzyw na drugiej patelni roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła, obsmażamy plastry mięsa, skrapiamy 3 łyżkami sosu teriyaki, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut. Zdejmujemy mięso, a do wytworzonego sosu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w ok. 1/2 szklanki wody, mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, należy dodać wody. Do gorącego sosu wkładamy mięso i podgrzewamy.
4.Mięso podajemy z uduszonymi warzywami.
Porady
Można przygotować mniejszą porcję warzyw i podać danie z dodatkiem ryżu.
Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje.
Komentarze