Polędwiczki wieprzowe w czerwonym winie

4.49 (183 ocen)

Mój mąż bardzo lubi na obiad tak przyrządzone polędwiczki, mięciutkie mięsko w przepysznym sosie.

Składniki:

  • ok 0,7 kg polędwiczek wieprzowych
    3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    150 ml śmietany 30%
    kilka kropel sosu worcester
    sól
    pieprz
    papryka słodka i ostra
    1/2 łyżeczki masła klarownego
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Umyte i pokrojone polędwiczki 1. Polędwiczki umyj, osusz, pokrój na plastry grubości ok 1 cm.
  • Podpieczone polędwiczki 2. Na patelni rozgrzej masło klarowne. Plastry polędwiczek podpiecz z każdej strony ok 2 min. Podpieczone polędwiczki posyp solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, skrop sosem worcester, podpiecz ok 2 min.
  • dolanie  wina 3. Do mięsa wlej wino, chwilę gotuj aby odparowało. Gdy wino odparuje wlej śmietanę, duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie a sos się zredukuje.
  • Smacznego! 4. Jeśli trzeba to przypraw jeszcze do smaku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Czerwone wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować