Polędwiczki w sosie pomidorowym z pieczarkami

4.5 (190 ocen)

Moja propozycja na pyszne, wyborne mięsko w sosie pomidorowo-pieczarkowym.

Składniki:

  • 2 polędwiczki ( po 40 dkg)
    2-3 dojrzałe pomidory
    6 dużych pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki bułki tartej
    3 łyżki oleju
    łyżka masła
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz



Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Polędwiczki w sosie pomidorowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczki 1. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie podsmażyć na 2 łyżkach oleju z każdej strony, zdjąć z patelni.
  • mięso przypraw marynatą 2. Bułkę tartą utrzeć z posiekaną natką i łyżką oleju. Otrzymaną kruszonką posypać polędwiczki, dociskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok.25 minut.
  • 3. Na patelni po mięsie zeszklić posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na plasterki pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody i łyżkę masła. Dodać pokrojone w grubą kostkę, sparzone i obrane ze skórki pomidory.
  • gotowe danie 4. Podsmażyć kilka minut, aż pomidory zmiękną. Całość przemieszać, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Upieczone polędwiczki pokroić w plastry, ułożyć na pomidorach z pieczarkami, i udekorować listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Polędwica wieprzowa Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.29 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwiczki z indyka w sosie własnym

4.29 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polędwiczki z indyka w sosie własnym

smak i uczucie Szybki i smaczny obiad. 45 min

To może cię zainteresować