Polędwiczki w sosie cebulowym

0 (0 ocen)

Przepyszny obiad na niedzielę. Rozpływające się w ustach mięsko w kremowym sosie o wyraźnym aromacie cebuli. Podałam z ziemniakami i papryką marynowaną oraz ogórkami kiszonymi

Składniki:


  • 0,8 kg polędwiczek wieprzowych
    2 cebule
    2 czubate łyżki zupy cebulowej
    100 ml śmietany 30%
    1 duży liść laurowy
    3 ziela angielskie
    5 ziaren pieprzu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Sól i pieprz kolorowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. pokroić w poprzek w plastry. Rozbić troszkę palcami. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron.

    W szklance wody rozpuścić zupę cebulową (warto przeczytać skład i wybrać tą z suszoną cebulą a nie samymi aromatami), wlać do mięsa, dodać ziele, pieprz i połamany listek laurowy. Dusić aż mięso zmięknie, ewentualnie dolać wody.

    Następnie dodać śmietanę, zagotować całość.

    Doprawić solą jeśli trzeba i pieprzem kolorowym.

    Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i warzywami z domowych zapraw
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.28 (220 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwiczki z indyka w sosie własnym

4.28 (220 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polędwiczki z indyka w sosie własnym

smak i uczucie Szybki i smaczny obiad. 45 min

To może cię zainteresować