Polędwiczki w cieście

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najlepiej smakują z sosem berneńskim i jarzynami.

Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg)
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    sok z 1 cytryny
    2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    5 jajek
    olej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Polędwiczki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na dobę do lodówki.
    Oprószamy solą i krótko podpiekamy na ruszcie.
  • 2. Ziemniaki mielimy. Mieszamy z masłem, 4 jajkami i mąką. Doprawiamy. Dzielimy
    na 3 części i rozwałkowujemy na 1,5-cm placki.
  • 3. Na każdym układamy polędwiczkę, zwijamy, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 45 minut w temp. 220 °C, polewając wytworzonym sosem. Kroimy
    w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować