Polędwiczki pieczone na warzywach

4.5 (188 ocen)

Znakomite danie na obiad lub ciepłą kolację. Świetne połączenie warzyw i mięsa.

Składniki:

  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
    2 średnie marchewki
    2 średnie kalarepki
    1 papryka czerwona
    1 cukinia
    sól morska
    pieprz
    oregano
    oliwa ziołowa oregano
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Polędwiczki pieczone na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i kalarepkę obieramy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Marchewki kroimy w ukośne, niezbyt cienkie plastry, kalarepki w półplastry, paprykę w paski, cukinię ze skórką w półplastry.
  • 2. Warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każda warstwę oprószamy solą morską i oregano i skrapiamy oliwą. Kolejność warstw: marchewka, kalarepka, papryka, cukinia.
  • 3. Polędwiczki kroimy w plastry, solimy i pieprzymy z obu stron i układamy na cukinii. Skrapiamy oliwą.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) i pieczemy pod przykryciem 45 minut. Odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut.
  • 5. Warzywa i polędwiczki podajemy posypane posiekane zieloną pietruszką.
    Można podać z ziemniakami, ale same warzywka i mięsko są wystarczająco sycące.

Porady

Zamiast polędwiczek można użyć filetów z kurczaka pokrojonych w plastry. Danie przygotowuje się bardzo szybko, najwięcej czasu zajmuje pieczenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować