Polędwiczki na warzywach z wiśniówką

4.51 (158 ocen)

Doskonałe i szybkie danie na większą ilość osób, czyli idealne na wszelakie przyjęcia

Składniki:

  • 3 małe lub 2 większe polędwiczki wieprzowe
    1 większa cebula + 2 większe ząbki czosnku
    2 większe marchewki
    1/2 większego selera
    2 średnie pomidory bez skórki
    150 g suszonych miękkich śliwek bez pestek
    2 łyżki masła
    3 - 4 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    100 ml słodkiej wiśniówki najlepiej 38 %
    sól, pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Polędwiczki na warzywach z wiśniówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12ykanu 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na połowę rozgrzanego oleju, zeszklić.
    Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli, wszystko poddusić, posypać solą i pieprzem.
  • image-2ai02hl 2. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, zmiażdżony czosnek oraz połowę tymianku. Smażyć jeszcze ok. 2 minuty, dodać pokrojone śliwki i wlać wiśniówkę, wymieszać i trzymać na najmniejszym ogniu.

    Polędwicę natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać pozostały tłuszcz, włożyć polędwicę, obsmażyć krótko na silnym ogniu ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodać masło aby lepiej się zrumieniły, wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem do zredukowania płynu, ok. 5 - 10 minut, posolić, posypać pieprzem i pozostałym roztartym w moździerzu tymiankiem.
  • image-0i44tii 3. Gotowe polędwiczki wyłożyć na ciepłych warzywach.
  • image-1il9tmj 4. Można podać z młodymi ziemniakami i surówkami, smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować