POLĘDWICZKI NA JABŁUSZKACH

5 (156 ocen)

  • 35 min

Niepowtarzalny smak ,poledwiczki sa mięciutkie,rozpływają się w ustach.Fajny smak sosiku dopełnia całości.Wykwintne danie niewielkim nakładem czasu i pracy

  • 35 min

Składniki:

  • poledwiczka wieprzowa ok.pół kg
    panierka do polęwiczek:
    2łyzki mąki
    2 łyzki słodkiej papryki mielonej
    łyżeczka pieprzu
    łyżeczka soli
    sos:
    1 czerwona cebula
    1 jabłko
    150 ml soku jabłkowego lub białego wytrawnego wina
    200 ml smietanki 30 %
    po łyżce:rozmarynu,tymianku,czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki na jabłuszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażymy polędwiczki 1. Poledwiczki kroimy na kwałeczki.robimy panierkę:mieszamy ze sobą mąkę,papryke słodka,sól i pieprz.Obtaczamy wtym poledwiczki.Smazymy po ok.2 minuty z kazdej strony.
  • zrumieniamy cebulę i jabłko 2. Na olej na którym smażyły się poledwiczki wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i jabłko w ósemki.Smazymy do zrumienienia.
  • dusimy poledwiczki w sosie 3. Na patelnię dolewamy sok jabłkowy,wlewamy smietankę,dodajemy tymianek,rozmaryn i czosnek granulowany.Delikatnie mieszamy,wkładamy na patelnię polędwiczki.Dusimy 10 minut.Sos zgęstnieje.
  • smacznego 4. Polędwiczki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą lodową z sosem czosnkowym lub vinegret.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować