Niepowtarzalny smak ,poledwiczki sa mięciutkie,rozpływają się w ustach.Fajny smak sosiku dopełnia całości.Wykwintne danie niewielkim nakładem czasu i pracy
35 min
Składniki:
poledwiczka wieprzowa ok.pół kg
panierka do polęwiczek:
2łyzki mąki
2 łyzki słodkiej papryki mielonej
łyżeczka pieprzu
łyżeczka soli
sos:
1 czerwona cebula
1 jabłko
150 ml soku jabłkowego lub białego wytrawnego wina
200 ml smietanki 30 %
po łyżce:rozmarynu,tymianku,czosnku granulowanego
Polędwiczki na jabłuszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poledwiczki kroimy na kwałeczki.robimy panierkę:mieszamy ze sobą mąkę,papryke słodka,sól i pieprz.Obtaczamy wtym poledwiczki.Smazymy po ok.2 minuty z kazdej strony.
2.Na olej na którym smażyły się poledwiczki wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i jabłko w ósemki.Smazymy do zrumienienia.
3.Na patelnię dolewamy sok jabłkowy,wlewamy smietankę,dodajemy tymianek,rozmaryn i czosnek granulowany.Delikatnie mieszamy,wkładamy na patelnię polędwiczki.Dusimy 10 minut.Sos zgęstnieje.
4.Polędwiczki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą lodową z sosem czosnkowym lub vinegret.
Komentarze