Najpierw był pomysł, potem realizacja a jak już polędwiczka była w piecu to pojawił się strach czy im to będzie smakowało. Ale strach był niepotrzebny było pyszne.
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
150 g wędzonego boczku cienkie plasterki
musztarda rosyjska
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
kilka strąków zielonego groszku
liście z buraków czerwonych
kilka gałązek koperku
2 łyżki oleju
Polędwiczka z zielonym groszkiem i liśćmi buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Przeciąć na długość uważając żeby nie przeciąć za głęboko. Polędwiczkę przykryć kawałkiem foli spożywczej i równomiernie rozbić na grubość około pół centymetra. Posmarować musztardą doprawić do smaku świeżo zmieloną solą morską z ziołami i kolorowym pieprzem. Ułożyć liście z buraków dodać zielony groszek, gałązki koperku i zwinąć roladę. Całą roladę obłożyć cienko pokrojonym boczkiem wędzonym. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia przełożyć roladę i posmarować olejem. Włożyć na środkowy ruszt do nagrzanego piekarnika na 190 st i piec około 40 minut. 10 minut przed końcem włączyłam funkcję grilla z górną grzałką.
Zgłaszam te roladki w kategorii przepis miesiąca. Takie roladki możemy podać na niedzielny oraz świąteczny obiad. Z takim dodatkiem w środku jeszcze się nigdzie nie spotkałam, jest bardzo oryginalny, sezonowy no i smaczny. Dodatkowym atutem jest szybkość przygotowania,to że pieczemy w piekarniku i w tym czasie mamy czas na przygotowanie reszty posiłku. Bardzo się cieszę że zainspirowałam przepisem również redakcyjną kucharkę.
Komentarze