Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką

0 (0 ocen)

Niezwykle smaczna polędwiczka z wyraźnym grzybowym akcentem. Podana z pieczoną marchewką i kulkami z ryżu. Danie polecam, jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości :)

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU b:
    6-7 marynowanych borowików
    4-6 marchewek
    100g ryżu

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    1 polędwiczka

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    1 jajko
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki oliwy
    szczypta cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka musztardy
    1/2 łyżeczki miodu
    sól
    pieprz czarny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Długim i cienkim nożem zrobić w środku nacięcie. Marynowane borowiki, najlepiej takiej samej wielkości, wkładać jeden przy drugim. Grzyby powinny być na całej długości mięsa. Przygotować marynatę z podanych składników. Natrzeć mięso i odstawić na około godzinę.
    Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kiedy wystygnie dodać do niego jajko, sól, pieprz i natkę pietruszki. Uformować kuleczki. Do naczynia do zapiekania wlać 2 łyżki oliwy i obtoczyć kulki.
    Marchewki pociąć w słupki skropić oliwą, oprószyć delikatnie solą, cukrem i pieprzem. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40min.
    Polędwiczkę obsmażyć krótko z każdej strony, włożyć do foli aluminiowej i wstawić do piekarnika. Piec nie dłużej niż 30min. Ryżowe kulki wstawić do piekarnika na 15min. Smacznego!

Porady

Całe gorące danie można wyciągnąć z piekarnika. Najpierw wkładamy marchewkę, później polędwiczkę, a na końcu kulki ryżowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Marchewka Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować