Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowym

4.5 (164 ocen)

Miłe zaskoczenie na temat mięsa na słodko którego nie jestem zwolenniczką. Przełamane ostrymi papryczkami i suszonymi pomidorami stanowiły iście królewski zestaw :)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa 450g.
    1 duża pomarańcz
    2 suszone pomidory z zalewy
    5-6 suszonych papryczek peperoncino
    1 łyża zalewy z suszonych pomidorów
    1 łyżka mąki
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę myjemy ,osuszamy na ręczniku papierowym , kroimy w grube plastry 3-4 cm, delikatnie rozklepujemy w dłoniach , oprószamy solą i pieprzem.
  • 2. Pomarańcz wyciskamy do miseczki , dodajemy zalewę z pomidorów , pokrojone drobno pomidory oraz poprzekrawane na pół papryczki-łączymy.
  • przed pieczeniem 3. Mięso układamy na naczyniu żaroodpornym , zalewamy sosem , wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. Pieczemy 25 min pod przykryciem , co jakiś czas podlewamy sosem.
  • 4. Wykładamy mięso na talerz , sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą -polewamy polędwiczkę.
    Podajemy na z ryżem. ( u mnie ugotowanym i podsmażonym na maśle z dodatkiem koncentratu pomidorowego)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować