Miłe zaskoczenie na temat mięsa na słodko którego nie jestem zwolenniczką. Przełamane ostrymi papryczkami i suszonymi pomidorami stanowiły iście królewski zestaw :)
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa 450g.
1 duża pomarańcz
2 suszone pomidory z zalewy
5-6 suszonych papryczek peperoncino
1 łyża zalewy z suszonych pomidorów
1 łyżka mąki
sól , pieprz
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy ,osuszamy na ręczniku papierowym , kroimy w grube plastry 3-4 cm, delikatnie rozklepujemy w dłoniach , oprószamy solą i pieprzem.
2.Pomarańcz wyciskamy do miseczki , dodajemy zalewę z pomidorów , pokrojone drobno pomidory oraz poprzekrawane na pół papryczki-łączymy.
3.Mięso układamy na naczyniu żaroodpornym , zalewamy sosem , wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. Pieczemy 25 min pod przykryciem , co jakiś czas podlewamy sosem.
4.Wykładamy mięso na talerz , sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą -polewamy polędwiczkę.
Podajemy na z ryżem. ( u mnie ugotowanym i podsmażonym na maśle z dodatkiem koncentratu pomidorowego)
Komentarze