Polędwiczka wieprzowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

mój mąż uwielbia polędwiczki,postanowiłam przygotować ją inaczej niż zawsze

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (moja miała 45dkg)

    1 marchewka

    1 pietruszka

    0.5 pora

    przyprawy ,masło

    3 plasterki szynki konserwowej

    1-2 ogórki konserwowe

    3 plasterki sera żółtego

    Ziemniaki(ja miałam 1kg)

Polędwiczka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyścić z błon jak są następnie przeciąć wzdłuż i rozbić tłuczkiem , posypać delikatnie przyprawami.Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach dodać do tego oczyszczonego i pokrojonego pora poddusić to na masełku i przyprawić.Następnie rozłożyć na polędwiczce na to pokrojonego w plasterki ogórka na ogórka położyć plasterki szynki na szynkę położyć ser żółty(każdy plaster sera przecięłam na pół).zawinąć w rulon i związać nicią. Całość oprószyć mąką i z każdej strony podpiec na gorącym tłuszczu( podpiekłam na margarynie) następnie włożyć do naczynia żaroodpornego wlać pozostały tłuszcz.Ziemniaki obrać i w zależności jakiej są wielkości pokroić na mniejsze kawałki posypać solą i surowe poukładać wokół mięsa przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec 1 godz. w 190-200 st.Ja jeszcze troszkę podlałam czerwonym winem

Porady

Można do tego farszu dodać też podduszone pieczarki z cebulką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy