Polędwiczka w sosie musztardowo-śmietanowym

4.5 (168 ocen)

  • 20 min

Delikatna polędwiczka w sosie musztardowo-śmietanowym poleca się na szybki obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kilograma polędwiczek wieprzowych
    2-3 ząbki czosnku
    200 ml śmietany 18%
    2 łyżeczki musztardy francuskiej

    1 łyżeczka musztardy stołowej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Polędwiczka w sosie musztardowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki myjemy, kroimy na plastry i delikatnie rozgniatamy dłonią. Posypujemy je solą i pieprzem. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i szybko obsmażamy z dwóch stron. Wyciągamy z patelni. Na tłuszcz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę dodajemy musztardę i zagotowujemy. Doprawiamy i dorzucamy mięso, gotujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ziemniakami.

Porady

Można dodać do sosu odrobinę kurkumy dzięki czemu uzyskamy piękny kolor sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować