Polędwiczka w pieprznym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużym talerzu rozsypuję pieprz, umyte i osuszone mięso obtaczam w pieprzu i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Usmażone mięso przekładam na folię aluminiowa i wkładam na 5 min do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. w tym czasie na tej samej patelni dusze drobno posiekane szalotkę zalewam śmietanką, należy posolić do smaku i na wolnym ogniu redukuję śmietanę.
2.mięso należy wyciągnąć z piekarnika, uchylić folię żeby mięso odpoczęło następnie pokroić w plastry i dodać do sosu
3.całość posypać kolendrą lub natka pietruszki, podawać z ziemniakami puree lub kaszą
Porady
w wersji na zdjęciach dodałam kilka pieczarek, można również dodać ziarna marynowanego pieprzu dla podkręcenia ostrości
Komentarze