Polędwice wołowe w sosie chrzanowym

4.5 (196 ocen)

  • 20 min

Polędwica wołowa z sosem chrzanowym, pychotka

  • 20 min

Składniki:

  • 80 dag polędwicy wołowej
    15 dag sera żółtego
    25 dag mięsa mielonego
    jajka
    1 cebula
    estragon
    bazylia
    sól i pieprz
    majeranek
    natka pietruszki
    tłuszcz
    SOS CHRZANOWY
    2 łyżki chrzanu
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    0,5 łyżki masła
    0,5 szkl bulionu wołowego z kostki
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwice wołowe w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę umyć, osuszyć,rozbić, posolić i popieprzyć, obsypać ziołami. Odstawić na 3 godz.
  • 2. Następnie przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić drobniutko w kostkę, przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Mięso wymieszać z cebulą, jajkami, startym serem i pokrojoną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Na polędwicę wołową wyłożyć farsz, zwinąć w roladę. Polędwicę zawinąć w folię aluminiową,położyć na brytfannę, włożyć do nagrzanego piekarnika w temp.200 stop, po ok.8 minutach, zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok.35 minut. Wyjąć polędwicę, ostudzić, pokroić w roladki.
  • 4. SOS CHRZANOWY
    Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, rozetrzeć. Do mąki dodać chrzan, śmietanę, sól i pieprz, rozmieszać bulionem wołowym, zagotować. Na talerzu ułożyć polędwiczki, podawać z sosem chrzanowym, udekorować natką i keczupem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować