Polędwica z pappardelle bobem i wysmażonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naszą prace nad tą potrawą rozpoczynamy od zamacerowania polędwiczki w occie balsamicznym .
Jeżeli mamy zwykły gęsty ocet a chcieli byśmy otrzymać np wyż.w truskawkowy bądź inny smak wystarczy że dodamy zwykły syrop smakowy.
Polędwice którą udało nam się przyprawić pieprzem,octem balsamicznym, solą ,oliwą z oliwek ,czosnkiem i sokiem z cytryny odkładamy do lodówki na 20 min wcześniej nakłuwamy ją w paru miejscach widelcem .
2.Wstawiamy 2 garnki z wodą na bób i makaron wsypujemy po łyżeczce soli .
Wyjmujemy polędwice z lodówki delikatnie obsmażamy
na patelni i wkładamy do piekarnika na 200c
bób wrzucamy na wrzątek gotujemy, obieramy a na patelni podsmażamy boczek . Obrany BóB, wysmażony boczek przekładamy do rondelka i odstawiamy na chwilę
Jeżeli polędwica jest 20 min w piekarniku wstawiamy makaron do gotowania.
po 30 min polędwica powinna być odpowiednio wypieczona
wcześniej sprawdzamy środek powinna być różowa.
Jeżeli polędwiczka wygląda na gotową możemy rozpocząć ostatnie czynności .
3.Do rondelka w którym znajduje się bób z boczkiem dodajemy 4 łyżki śmietany 12% pieprz i sól po podgrzaniu dodajemy odcedzone pappardelle i układamy na talerzu w raz z polędwicą .
makaron posypujemy dla smaku pecorino i świeżym pieprzem .
Komentarze