polędwica z kindziukiem duszona w czerwonym winie, czyli saltimbocca po polsku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Saltimbocca to tradycyjna włoska potrawa przyrządzana z rozbitego płata polędwicy, spiętego z szynką i listkiem szałwii, który następnie duszony jest z winem.

  • 45 min

Składniki:

  • 8 płatów rozbitej polędwicy,
    8 plasterków kindziuka (chorizo lub innej szynki),
    8 listków szałwii, bazylii lub nawet natki pietruszki,
    ząbek czosnku,
    200 ml bulionu,
    200 ml czerwonego, wytrawnego wina,
    sól, pieprz, oregano,
    słodka papryka, cząber.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica z kindziukiem duszona w czerwonym winie, czyli saltimbocca po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę spiąć wykałaczką z szynką i listkiem bazylii. Przyprawić solą i pieprzem.
    Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, najpierw od strony szynki.
  • 2. Mięso przełożyć no szerokiego rondla, zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu.
  • 3. Na patelni na której smażyło się mięso podsmażyć posiekany czosnek. Zalać winem, aby odzyskać smaki z patelni. Dolać do rondla. I dodać resztę przypraw. Dusić mięso do miękkości. Świetnie smakuje podane z ryżem bądź pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować