Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dziś znowu zapraszam na zdrowy i dietetyczny obiad. Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami. Duży, soczysty kawałek białego mięsa z dorsza, pyszne duszone warzywa z dodatkiem sosu sojowego i musztardy francuskiej i kiełki! Mmm.. pycha!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na polędwice z dorsza:
    ◦2 kawałki polędwicy z dorsza po 130 g każdy
    ◦sól
    ◦pieprz czarny grubo mielony
    ◦½ cytryny
    ◦oliwa z oliwek
    ◦kiełki cebuli (można użyć innych)

    Składniki na duszone warzywa:
    ◦2 łodygi selera naciowego
    ◦½ sztuki kopru włoskiego (fenkuł)
    ◦1 biała część pora
    ◦1 marchewka
    ◦½ czerwonej cebuli
    ◦2 łyżki oliwy
    ◦2 łyżki sosu sojowego
    ◦1 łyżeczka musztardy francuskiej
    ◦1 łyżeczka kaparów
    ◦pieprz
    ◦sól

    Dodatkowo:
    ◦50 ml octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami 1. Przygotowanie duszonych warzyw:
    Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki. Pora, cebulę i selera naciowego kroimy w plasterki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a z połowy bulwy usuwamy twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy do warzyw sos sojowy i musztardę francuską, kapary i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami 2. Przygotowanie polędwicy z dorsza:
    Polędwicę z dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na dwie równe części. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Rybę chowamy do lodówki na 15-20 minut.

    Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem (można dodać odrobinę oliwy) i smażymy rybę po 5-6 minut z każdej strony.
  • Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami 3. Na drugiej patelni redukujemy ocet balsamiczny do konsystencji syropu.

    Na talerzu układamy nasze duszone warzywa. Na warzywach kładziemy usmażoną polędwicę z dorsza, na której układamy kiełki cebuli. Dekorujemy gałązkami kopru włoskiego i sosem z octu balsamicznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować