Polędwica z winem i borowikami

4.5 (143 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Wykwintne danie do przygotowania w parę chwil.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
    1 cebula
    250 g mrożonych borowików (przed zamrożeniem ugotowanych w osolonej wodzie) lub świeżych
    3 łyżki masła
    1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    300 ml śmietany 12%
    sól, pieprz
    majeranek
    świeża pokrojona natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica z winem i borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwica z borowikami 1. Umytą i osuszoną z wody polędwicę oprószamy ze wszystkich stron solą, pieprzem i nacieramy majerankiem. Na patelni rozgrzewamy masło. Kawałek polędwicy kroimy na plastry grubości ok. 1 cm i podsmażamy z dwóch stron po 2-3 minuty. Usmażone mięso ściągamy z patelni na talerz.
  • Polędwica z borowikami 2. W trakcie smażenia polędwicy (jeśli mamy dużą patelnię) można zacząć podsmażać pokrojoną w kostkę cebulę. Jeśli patelnia jest mniejsza, ściągamy mięso i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę. Kiedy cebula zaczyna nabierać złotego koloru, na patelnię dodajemy borowiki. Cebulę z grzybami smażymy na mniejszym ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dolewamy do grzybów wino, mieszamy, dalej dusimy do momentu redukcji płynów.
  • Polędwica z borowikami 3. Kiedy wino odparuje, dolewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na patelnię przekładamy kawałki polędwicy. Całość redukujemy - trzymamy na ogniu do momentu powstania sosu. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować