Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki to propozycja na bardzo ciekawy i szybki obiad. Soczysta, aromatyczna polędwica z kremowym puree i delikatnymi chipsami koniecznie musicie spróbować i dajcie znać jak Wam smakowało!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na puree z selera:
    • ½ selera
    • 1-2 ziemniaki
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 1 szklanka mleka
    • sól
    • pieprz biały
    • gałka muszkatołowa

    Składniki na chipsy z pietruszki:
    • 2 pietruszki
    • olej do głębokiego smażenia

    Składniki na polędwiczkę:
    • 200 g polędwicy wieprzowej
    • sól
    • pieprz
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka sosu worcestershire
    • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

    Składniki na sos madera:
    • 1 szalotka
    • 150 ml wina Madera
    • 1 łyżka masła
    • 100 ml bulion wołowego
    • sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki 1. Przygotowanie puree z selera:
    Ziemniaki i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zalewamy mlekiem. Dusimy ok. 25-30 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie odlewamy nadmiar mleka i miksujemy selera na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Polędwica wieprzowa z puree z selera i chipsami z pietruszki 2. Przygotowanie chipsów z pietruszki:
    Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 170-180 stopni i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem chipsy z pietruszki wkładamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.
  • 3. Przygotowanie sosu madera:
    Na patelni, na której przygotowywaliśmy polędwice podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Do cebuli dodajemy wino i gotujemy aż odparuje. Następnie wlewamy bulion i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i energicznie mieszamy aż się rozpuści.

    Przygotowanie polędwicy:
    Polędwice myjemy, oczyszczamy i nacieramy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sos sojowy i worcestershire oraz musztardę. Przygotowaną marynata smarujemy polędwice i wstawiamy na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie podsmażamy polędwice z obu stron na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut. Podpieczone polędwiczki wyjmujemy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut. Przed podaniem wstawiamy je ponownie do piekarnika na jakieś 3-5 minut.

    Polędwicę wieprzową kroimy w plasterki i podajemy na puree z selera z chipsami z pietruszki i sosem madera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pietruszka Polędwica wieprzowa Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować