Poledwica wieprzowa w ciescie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Potrawa prosta do wykonania,danie na specjalne okazje,atrakcyjy wyglad i smak. Danie czesto podawane w Szwajcarii

  • 20 min

Składniki:

  • 1. Poledwica wieprzowa ok. 500 g 2. 10-12 suszoych sliwek kalifornijskich. 3. Gotowe ciasto polkruche w pergaminie,mozna kupic w Lidl,lub Realu. 4. 10-12 cieniutkich plasterkow bekonu,jedno opakowanie. Sol,olej do smazenia,pieprz,musztarda

Poledwica wieprzowa w ciescie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Poledwice obsmazyc na patelni ze wszystkich stron
    2. Posypac filet pieprzem,sola moze byc tez czosnek,pozostwic do wystygniecia.
    3.Rozwinac ciasto z opakowania
    4. Na ciescie ulozyc jeden przy drugim cieniutkie plasterki bekonu
    5.W poprzek na plaserkach bekonu polozyc poledwice
    6Na poledwicy w dwuszeregu ulozyc sliwki
    7 Najpierw kolejno paskami bekonu owinac poledwice ze sliwkami
    8Pozniej wszystko zamknac ciastem,jwyglada jak rolada
    8. Posmarowac zoltkiem jajka ciasto,na laczeniu ciasta mozna zrobic wzorki
  • 2. Nalezy piec w rozgrzanym piekarniku 190-200 stopni ok. 30 minut.
    Podawac z salatkami warzywnymi
    Danie jest b. efektowne,po pokrojeniu wyglada ciekawie i jest smaczne.
    Szwajcarzy jedza na cieplo,ale mnie smakowalo tez na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy