Polędwica w kruchym cieście

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem mamą 1,5-rocznych bliźniaków. Mam mało czasu na gotowanie, więc wybieram dania szybkie do zrobienia.

Składniki:

  • ● ok. 50-dag polędwica wieprzowa
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 3/4 kostki masła
    ● sól, pieprz
    ● łyżka suszonej natki pietruszki
    ● oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Oprószamy solą
    i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanej
    oliwie.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski,
    wsypujemy natkę i po szczypcie
    soli oraz pieprzu. Dodajemy
    miękkie masło, zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy
    na 30 minut do lodówki.
  • Polędwica w kruchym cieście 3. Ciasto rozwałkowujemy na
    prostokąt, układamy polędwicę
    i zawijamy w roladę. Końce
    ciasta zlepiamy i zaokrąglamy.
    Wkładamy do wyłożonej papierem
    do pieczenia prostokątnej
    formy. Pieczemy ok. 40 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować