Polędwica w cieście francuskim

4.5 (200 ocen)

  • Średni

inspirowana XVIII wiecznym przepisem na "sztukę mięsa z Gdańska w cieście francuzkiem". Istnieje kilka wersji przepisu - dawniej mięso i ciasto układano warstwami - ja proponuję wersję z ziemniakami.

  • Średni

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 1 opakowanie

    - polędwiczka wieprzowa: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta
    - olej do smażenia: 1 łyżka

    - ogórek kiszony: 2 sztuki
    - por: 1 sztuka
    - seler (mały): 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - pietruszka: 0.5 pęczka
    - śmietana 18 % (kwaśna): 150 mililitrów
    - masło: 1 łyżka

    - ziemniaki (malutkie): 6 sztuk

    - sałata (do ozdobienia): 1 sztuka
    - mięta suszona (mocno rozkruszona, do ozdobienia dania): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Polędwica

Polędwica w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka kiszonego, pora, seler, cebulę kroimy drobno i podduszamy na oleju z odrobiną masła do smaku. Solimy, pieprzymy. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • 2. Ziemniaki myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki - około 3 mm.
  • 3. Polędwiczkę solimy i pieprzymy i obsmażamy chwilę na patelni na rumiany kolor.
  • 4. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Układamy na nim surowe ziemniaki, farsz warzywny, posiekaną natkę pietruszki i na koniec polędwiczkę. Zawijamy dokładnie, brzegi podwijamy. Na natłuszczonej blasze układamy ciasto zlepieniem i zawiniętymi brzegami do dołu.
  • 5. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 45 minut. Podajemy gorące, choć muszę przyznać, że na zimno smakuje rewelacyjnie i bardzo dobrze się kroi. Możemy przyozdobić dowolnie - ja to zrobiłam sałatą i miętą.
  • 6. Tutaj można sobie przeczytać więcej o tym daniu: http://www.minrol.gov.pl/pol/layout/set/print/content/view/full/11500

    Warto również przytoczyć fragment z Wikipedii o legendarnym rodowodzie ciasta francuskiego: "W Polsce ciasto francuskie znane jest co najmniej od XVIII wieku, wspomina o nim Jędrzej Kitowicz w "Opisie obyczajów za panowania Augusta III". Na Kaszubach kultywowana jest legenda, zgodnie z którą miejscowe ciasto, zwane listkowym, zostało upowszechnione w skali światowej przez Francuzów wizytujących Gdańsk pod wodzą Napoleona Bonaparte w roku 1807"

    (http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasto_francuskie)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować