Polędwica po japońsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowanie smacznych i pożywnych potraw dla rodziny sprawia mi ogromną przyjemność. To moje popisowe danie na specjalne okazje.

Składniki:

  • ● 60 dag polędwicy wołowej
    ● 100 ml białego wytrawnego wina
    ● 3 cebule
    ● 3 łyżki sosu sojowego
    ● 15 dag pieczarek
    ● biała część pora
    ● 15 dag kapusty
    ● 3 łyżki oleju
    ● 100 ml bulionu (może być z kostki)
    ● łyżka cukru, pieprz
    ● 2 woreczki ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę oczyszczamy
    z błon, myjemy i osuszamy. Wkładamy na 2-3 godziny do
    zamrażarki, po czym kroimy
    w cienkie plastry. Pieczarki,
    pora i kapustę oczyszczamy.
    Kapustę drobno siekamy, pieczarki
    kroimy w plasterki, a pora
    w półkrążki. Cebule obieramy
    i kroimy w piórka.
  • Polędwica po japońsku 2. Mięso podsmażamy na rozgrzanym
    oleju, wsypujemy cebulę
    i smażymy do zrumienienia.
    Następnie dodajemy
    warzywa i pieczarki. Mieszamy.
    Wlewamy bulion i wino i dusimy
    jeszcze kilka minut. Doprawiamy
    do smaku sosem sojowym,
    pieprzem i cukrem.
    Mieszamy. Podajemy z ugotowanym
    na sypko ryżem.

Porady

● Mięso możemy oprószyć oregano, estragonem lub bazylią. ● Potrawy nie solimy. ● Pod koniec gotowania możemy wsypać 2-3 łyżki groszku z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wołowa

Notka redakcyjna

PPK_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować